2022

XXIII. Festival národů Podyjí / XXIII. Kulturfest der Thayavölker

17.7. – 19.7.2020 Mikulov / Nikolsburg

Buďto jsou tu doma všichni anebo nikdo / Entweder sind alle hier zu hause oder niemand

Festival národů Podyjí není o jídle, ale o lidech. O těch, kteří zde žijí a různorodé pokrmy připravují i o těch, kteří zde žili před námi. Jedna z hlavních myšlenek festivalu je prezentovat zdánlivě jednolité Mikulovsko, jak se vytvořilo po 2. světové válce, v jeho neuvěřitelné různorodosti. A také poukázat na to, že soužití různých národností a kultur je nejen možné, ale i obohacující.

PÁTEK

Páteční zahájení festivalu v Galerii Konvent se věnovalo aktuální kulturní a turistické situaci mikroregionu Podyjí na obou jeho stranách. Martina Grůzová, ředitelka Centrály cestovního ruchu JMK, nám pomáhala dávat témata do širších kontextů a také se s námi podělila o velmi zajímavá čísla týkající se turismu v našem regionu. S paní Marcelou Koňákovou vedly fundovanou polemiku o budoucím směřování turismu v našem městě. O kulturním potenciálu Jihomoravského kraje a Dolního Rakouska jsme pak navázali s paní Christou Zahlbruckner z Museumsmanagement Dolní Rakousko. Ta popsala několik aktivní bilaterárních projektů a společně s ředitelem RMM Petrem Kubínem představili čerstvě vydané publikace, popisující kulturní dědictví obou regionů. Knihy vyšly ve dvou jazykových mutací, česky a německy, a jsou k zakoupení v TIC Mikulov či na Zámku. Páteční program pak již ve velkém pokračoval na náměstí, kde Lukáš Hejlík předvedl skvělou Gastroshow a po něm následoval hudební program a vinařský trh.

SOBOTA

Sobotní dopoledne odstartovalo živelně díky početnímu slovenskému folklórnímu souboru i okouzlujícím romským tanečnicím. Představitelé spolku společně s hosty provedli tradiční pietní akt a vzpomenuli na tisíce Brňanů, kteří byli před 77 lety násilně vyhnáni ze svých domovů. Program na pódiu byl jako každý rok velmi pestrý a přinesl celou škálu hudebních zážitků i emocí. Mezi nejvýraznější vstupující patřilo uskupení Korjen (připravené ve spolupráci s Mikulovským výtvarným sympóziem) či irský folkový hudebník Mark Geary. Spektakulární výkon předvedli všechny prezentované kuchyně, kterých letos bylo 16. Mezi ty tradiční, jako je Arménská či Srbská, se letos nově představila například kuchyně z Řecka.

NEDĚLE

Celý festival zakončila ve velmi přátelské atmosféře společná snídaně na náměstí, která se protáhla až do odpoledních hodin.

Napsali o nás

areaacz.eu

reportáž v RTVJ

Břeclavský Deník

foto: Jan Miklín (krasnoupalavou.cz)